Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log in

De meest voorkomende toeslagen voor jou op een rijtje.

Bij het versturen en verwerken van pakketten komt een heleboel kijken. Vooral pakketten die een afwijkende verwerking nodig hebben, nemen meer tijd en ruimte in beslag tijdens het bezorgproces. Maar wanneer gebeurt dit nou exact? Wij lopen alle toeslagen met jou af en geven je tips over hoe je jouw producten zo goed mogelijk kunt verpakken om onnodige toeslagen te voorkomen. Op deze pagina vind je de toeslagen van PostNL.

Toeslag handmatige verwerking (Pakket NL, binnen & buiten de EU).

Als producten niet juist of niet stevig genoeg verpakt zijn, kunnen ze het logistieke proces van de vervoerder verstoren. Bijvoorbeeld omdat ze vast komen te zitten op de sorteerband, beschadigen of het verzendlabel niet gescand kan worden. Om dit op te lossen, worden de pakketten van de sorteerband gehaald en handmatig verwerkt. Hiervoor betaal je een toeslag, bovenop de pakketprijs van jouw zending. Hiernaast zie je een overzicht van de toeslag voor zendingen binnen Nederland, binnen & buiten de EU.

 

LandToeslag
Nederland€ 3,46
Duitsland€ 10,-
Frankrijk€ 8,-
Alle overige landen€ 3,46

Tip: In veel gevallen kun je handmatige verwerkingen voorkomen.

 1. Zorg ervoor dat je jouw producten op de juiste wijze verpakt. Gebruik verpakkingen van het juiste formaat en materiaal en gebruik indien nodig voldoende opvulmateriaal zodat de producten niet ‘los’ kunnen bewegen in de verpakking.
 2. Maak daarnaast gebruik van rechthoekige of vierkante verzenddozen en plak het verzendlabel op de grootste zijde van de doos en rechts bovenin.

Volumetoeslag (Pakket NL).

Uit onderzoek van vervoerders blijkt dat de helft van de verstuurde pakketten uit lucht bestaat. Hierdoor wordt onnodig veel loze ruimte vervoerd. Wanneer we dit samen weten te verminderen, creëren we extra logistieke capaciteit en reduceren we direct de CO2-uitstoot, en daarmee onze impact op het milieu. Voor pakketten met een inhoud groter dan 50 dm3 (met bestemming binnen Nederland) wordt daarom een toeslag in rekening gebracht. Per 1 januari 2023 zal dit ook gelden voor Europese zendingen. We hebben ervoor gekozen om deze toeslag voorlopig niet door te berekenen. Op het moment dat hier iets in verandert, zullen wij dit tijdig communiceren.

 

 • Toeslag: De volumetoeslag wordt berekend op basis van de ruimte die het pakket inneemt tijdens het bezorgproces en varieert van € 0,54 tot € 3,27 (afhankelijk van het volume). Het volume van jouw pakketzending bereken je zelf eenvoudig door L x B x H in decimeters.
 • Voorbeeld berekening:
  Formaat doos: 48 x 32,5 x 32 cm
  Inhoud doos: 4,8 x 3,25 x 3,2 dm = 49,9 dm3
  49,9 dm3 is minder dan 50 dm3: 49,9 dm3 < 50 dm3
  Er wordt geen toeslag in rekening gebracht. Alleen het basistarief geldt voor deze pakketzending.
 • Tip: Verpak jouw producten zo compact mogelijk. Dat is beter voor jouw portemonnee en voor het milieu! Neem een kijkje in onze webshop om de juiste verpakkingen te kiezen voor jouw producten.

 

XL toeslag.

Jouw pakket is groter of zwaarder dan de standaard maximale afmetingen en/of gewicht en wordt daarmee een XL pakket genoemd. Een standaard pakketzending mag een maximaal formaat van 100 x 70 x 58 cm en/of een gewicht van 0 – 23 kg hebben. Een XL pakket heeft een maximaal formaat van 175 x 78 x 58 cm en mag 23 – 30 kg wegen. Een XL pakket wordt alleen gehanteerd voor pakketzendingen met bestemming binnen Nederland en landen binnen de EU.

 

 • Toeslag: XL toeslag. Dit bedraagt € 3,46 per pakket bovenop de pakketprijs van jouw zending.
 • Tip: Ook hier is het belangrijk dat je jouw producten zo compact mogelijk verpakt, om de XL toeslag te voorkomen. Wil je toch een pakket versturen dat zwaarder en/of groter is dan het standaard formaat, dan kun je een XL pakket versturen, voor € 3,46 toeslag bovenop de pakketprijs van jouw zending.

Vrachttoeslag.

Voor pakketten die buiten de maximale afmetingen (175 x 78 x 58 cm) en/of het maximale gewicht (30 kg) vallen, wordt een vrachttoeslag in rekening gebracht.

 

 • Toeslag: € 79,54 per pakket.
 • Tip: Zorg dat jouw pakket altijd binnen het toegestane gewicht en afmetingen valt. Verdeel indien nodig de bestelling over meerdere pakketten om een toeslag te vermijden.

 

Piektoeslag.

Ook in 2023 hanteert PostNL een piektoeslag om in de laatste en tevens drukste periode van het jaar de kwaliteit van de verwerking en bezorging van pakketten en brievenbuspakjes te kunnen waarborgen. Gedurende zes weken, beginnend in de maand november, zal de piektoeslag worden doorberekend bovenop de prijs van het versturen van zowel een pakket als een brievenbuspakje. De piektoeslag is vastgesteld op € 0,25 per pakket en € 0,15 per brievenbuspakje en geldt voor iedere bestemming.

Energietoeslag.

De hoge energie- en brandstofprijzen hebben veel invloed op consumenten en bedrijven. Als gevolg van deze stijging rekent PostNL per 1 januari 2023 een energietoeslag van € 0,12 per pakket. De energietoeslag geldt voor bestemmingen binnen Nederland, België en de EU.

 

 

Brievenbuspakje.

Brievenbuspakjes zijn de ideale optie om kleine, lichtgewicht producten goedkoper te versturen. Het minimale en maximale formaat en gewicht van een brievenbuspakje zijn:

 • Min. formaat: 14 cm in de lengte en 9 cm in de breedte.
 • Max. formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm.
 • Max. gewicht: 2 kg.

Voor brievenbuspakjes die niet voldoen aan de afmetingen en/of het gewicht rekent PostNL direct een toeslag door. Deze zendingen kunnen niet via het postnetwerk worden bezorgd en worden automatisch aan het pakketnetwerk overgeheveld zodat jouw klant zo min mogelijk hinder ondervindt. Hier zijn extra kosten aan verbonden vanuit PostNL.

Volumetrisch gewicht Wereldzendingen.

Het tarief voor een wereldzending (een zending buiten Europa) wordt als volgt berekend: Basistarief + energietoeslag + (volumegewicht x kilotoeslag).

Deze werkwijze is in het leven geroepen om zendingen die meer ruimte en/of gewicht innemen tijdens het transport ook meer te belasten dan de kleinere en/of lichtere zendingen. Dit houdt in dat wanneer het werkelijke gewicht van een zending groter is dan het volumegewicht, het werkelijk gewicht wordt gehanteerd voor de berekening van de kilotoeslag. Is het volumegewicht groter dan het werkelijke gewicht? Dan wordt het volumegewicht gehanteerd. Hoe dit precies werkt, lichten we toe a.d.h.v. onderstaand voorbeeld.

 

 • Voorbeeld berekening zending van 3 kg:
  We rekenen hier altijd met: lengte x breedte x hoogte.
  Formaat: 40 x 30 x 60 cm
  Inhoud: 4 x 3 x 6 dm = 72 dm3
  Werkelijk gewicht: 3 kg
  Volumegewicht: 72 / 9 = 8
 • Het volumegewicht wordt berekend aan de hand van de inhoud (dm3)/ 9. In het rekenvoorbeeld wordt daarom 8 gebruikt om de kilotoeslag te berekenen. Een gewicht van 8 kg zal worden gehanteerd voor de berekening van de kilotoeslag van deze zending.
 • Kilotoeslag: De kilotoeslag op jouw zending wordt vastgesteld op basis van het gewicht (in kg) óf het volumegewicht. Graag lichten wij jou, met een voorbeeld, toe hoe je deze toeslag berekend. Bekijk daarvoor dit artikel.

Bekijk de Algemene Voorwaarden van PostNL voor een volledig overzicht van alle mogelijke toeslagen.

Download de handout naar alle prijzen en toeslagen die wij hanteren. Heb je vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen in de backoffice. Kom je er nu nog steeds niet uit? Dan kan je ons altijd contacten. Wij staan voor je klaar.

 

Download NMG handout

Overtuigd? Kom er ook bij!

Helemaal gratis, je zit nergens aan vast
{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}