Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log in

Energietoeslag PostNL vanaf 1 januari 2024.

De hoge energie- en brandstofprijzen hebben veel invloed op consumenten en bedrijven. Als gevolg van deze stijging rekent PostNL per 1 januari 2024 een variabele energietoeslag. De actuele hoogte van de energietoeslag is te zien wanneer je een zending aanmaakt en houden we bij via deze pagina.

Januari: € 0,09
Februari: € 0,06
Maart: € 0,06
April: € 0,09
Mei: € 0,09
Juni: € 0,09
July: € 0,06

De meest voorkomende toeslagen voor 2024 voor jou op een rijtje.

Bij het versturen en verwerken van pakketten komt veel kijken. Vooral pakketten die een afwijkende verwerking nodig hebben, nemen meer tijd en ruimte in beslag tijdens het bezorgproces. Maar wanneer gebeurt dit nu exact? Wij lopen alle toeslagen met jou af en geven je tips over hoe je jouw producten zo goed mogelijk kunt verpakken om onnodige toeslagen te voorkomen. Op deze pagina vind je de meest voorkomende toeslagen van PostNL.

Toeslag handmatige verwerking (Pakket NL, binnen & buiten de EU).

Als producten niet juist of niet stevig genoeg verpakt zijn, kunnen ze het logistieke proces van de vervoerder verstoren. Bijvoorbeeld omdat ze vast komen te zitten op de sorteerband, beschadigen of het verzendlabel niet gescand kan worden. Om dit op te lossen, worden de pakketten van de sorteerband gehaald en handmatig verwerkt. Hiervoor betaal je een toeslag, bovenop de pakketprijs van jouw zending. Hiernaast zie je een overzicht van de toeslag voor zendingen binnen Nederland, binnen & buiten de EU.

 

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

Tip: In veel gevallen kun je handmatige verwerkingen voorkomen.

 1. Zorg ervoor dat je jouw producten op de juiste wijze verpakt. Gebruik verpakkingen van het juiste formaat en materiaal en gebruik indien nodig voldoende opvulmateriaal zodat de producten niet ‘los’ kunnen bewegen in de verpakking.
 2. Maak daarnaast gebruik van rechthoekige of vierkante verzenddozen en plak het verzendlabel op de grootste zijde van de doos en rechts bovenin.

Volumetoeslag (Pakket NL, binnen de EU).

Uit onderzoek van vervoerders blijkt dat de helft van de verstuurde pakketten uit lucht bestaat. Hierdoor wordt onnodig veel loze ruimte vervoerd. Wanneer we dit samen weten te verminderen, creëren we extra logistieke capaciteit en reduceren we direct de CO2-uitstoot, en daarmee onze impact op het milieu. Voor pakketten met een inhoud groter dan 50 dm3 (met bestemming binnen Nederland en de EU) wordt daarom een toeslag in rekening gebracht.

 

 • Toeslag: De volumetoeslag wordt berekend op basis van de ruimte die het pakket inneemt tijdens het bezorgproces. Het volume van jouw pakketzending bereken je zelf eenvoudig door L x B x H in decimeters.
 • Voorbeeld berekening:
  Formaat doos: 48 x 32,5 x 32 cm
  Inhoud doos: 4,8 x 3,25 x 3,2 dm = 49,9 dm3
  49,9 dm3 is minder dan 50 dm3: 49,9 dm3 < 50 dm3
  Er wordt geen toeslag in rekening gebracht. Alleen het basistarief geldt voor deze pakketzending.
 • Tip: Verpak jouw producten zo compact mogelijk. Dat is beter voor jouw portemonnee en voor het milieu! Neem een kijkje in onze webshop om de juiste verpakkingen te kiezen voor jouw producten.

 

 

 

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

Vrachttoeslag (Pakket NL, Binnen EU en buiten EU).

Voor pakketten die buiten de maximale afmetingen (175 x 78 x 58 cm) en/of het maximale gewicht (30 kg) vallen, wordt een vrachttoeslag in rekening gebracht.

 

 • Toeslag: € 83,68 per pakket.
 • Tip: Zorg dat jouw pakket altijd binnen het toegestane gewicht en afmetingen valt. Verdeel indien nodig de bestelling over meerdere pakketten om een toeslag te vermijden.

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

 

Piektoeslag.

Ook in 2024 hanteert PostNL een piektoeslag om in de laatste en tevens drukste periode van het jaar de kwaliteit van de verwerking en bezorging van pakketten en brievenbuspakjes te kunnen waarborgen. Gedurende zes weken, beginnend in de maand november, zal de piektoeslag worden doorberekend bovenop de prijs van het versturen van zowel een pakket als een brievenbuspakje. De piektoeslag is vastgesteld op € 0,26 per pakket en € 0,15 per brievenbuspakje en geldt voor iedere bestemming.

 

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

Brievenbuspakje toeslag.

Brievenbuspakjes zijn de ideale optie om kleine, lichtgewicht producten goedkoper te versturen. Het minimale en maximale formaat en gewicht van een brievenbuspakje zijn:

 • Min. formaat: 14 cm in de lengte en 9 cm in de breedte.
 • Max. formaat: 38 x 26,5 x 3,2 cm.
 • Max. gewicht: 2 kg.

Voor brievenbuspakjes die niet voldoen aan de afmetingen en/of het gewicht rekent PostNL een toeslag van € 5,45 door. Deze zendingen kunnen niet via het postnetwerk worden bezorgd en worden automatisch aan het pakketnetwerk overgeheveld zodat jouw klant zo min mogelijk hinder ondervindt. Hier zijn extra kosten aan verbonden vanuit PostNL.

 

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

Volumetrisch gewicht Wereldzendingen.

Het tarief voor een wereldzending (een zending buiten Europa) wordt als volgt berekend: Basistarief + prijs per kilo (incl. energietoeslag) x volumegewicht.

Deze werkwijze is in het leven geroepen om zendingen die meer ruimte en/of gewicht innemen tijdens het transport ook meer te belasten dan de kleinere en/of lichtere zendingen. Dit houdt in dat wanneer het werkelijke gewicht van een zending groter is dan het volumegewicht, het werkelijk gewicht wordt gehanteerd voor de berekening van de kilotoeslag. Is het volumegewicht groter dan het werkelijke gewicht? Dan wordt het volumegewicht gehanteerd. Hoe dit precies werkt, lichten we toe a.d.h.v. onderstaand voorbeeld.

 

 • Voorbeeld berekening zending van 3 kg:
  We rekenen hier altijd met: lengte x breedte x hoogte.
  Formaat: 40 x 30 x 60 cm
  Inhoud: 4 x 3 x 6 dm = 72 dm3
  Werkelijk gewicht: 3 kg
  Volumegewicht: 72 / 7,5 = 9,6
 • Het volumegewicht wordt berekend aan de hand van de inhoud (dm3)/ 7,5. In het rekenvoorbeeld wordt daarom 9,6 gebruikt om de kilotoeslag te berekenen. Een gewicht van 9,6 kg zal worden gehanteerd voor de berekening van de kilotoeslag van deze zending.
 • Kilotoeslag: De kilotoeslag op jouw zending wordt vastgesteld op basis van het gewicht (in kg) óf het volumegewicht. Graag lichten wij jou, met een voorbeeld, toe hoe je deze toeslag berekend. Bekijk daarvoor dit artikel.

 

* Genoemde toeslagen gelden per 1 januari 2024.

 

Bekijk de Algemene Voorwaarden van PostNL voor een volledig overzicht van alle mogelijke toeslagen.

Download de handout voor een overzicht van alle tarieven en toeslagen die wij hanteren. Heb je vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen in de backoffice. Kom je er nu nog steeds niet uit? Dan kan je ons altijd contacten. Wij staan voor je klaar.

 

Download handout

Overtuigd? Kom er ook bij!

Helemaal gratis, je zit nergens aan vast
{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}