Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log in



Brexit: de huidige stand van zaken

Ooit had vrijdag 29 maart 2019 de dag moeten worden waarop de het VK uit de Europese Unie zou stappen. Niets is minder waar. Op dit moment zijn de onderhandelingen nog in volle gang en is nog steeds geen overeenstemming over het scheidingsakkoord bereikt.

 

Premier Theresa May heeft afgelopen week uitstel gevraagd bij de 27 leden van de Europese Unie om een ‘no-deal Brexit’ te voorkomen. Want het Lagerhuis heeft zijn stem laten horen en daaruit is gebleken dat het niet zonder deal de Europese Unie wil verlaten. Toch worden ze het moeilijk eens over het scheidingsakkoord. Het zorgt voor veel onrust in zowel het Verenigd Koninkrijk als in de Europese Unie. Beide partijen willen nu snel weten waar ze aan toe zijn zodat ze zich kunnen voorbereiden. Theresa May dient er nu voor te zorgen dat vóór 12 april 2019 binnen het Lagerhuis een akkoord wordt bereikt over de Brexit-deal. Lukt dit haar niet? Dan stapt het VK zonder akkoord op 12 april 2019 uit de Europese Unie. Bereiken zij dan eindelijk een overeenstemming over het scheidingsakkoord? Dan krijgen ze uitstel tot 22 mei 2019. Net voordat de Europese verkiezingen plaatsvinden. Hoe afgelopen weken zijn verlopen en wat de Brexit status op dit moment is, lees je in deze tweede Brexit blog!

 

12, 13 & 14 maart 2019

Op dinsdag 12 maart 2019 heeft Premier Theresa May een nieuw scheidingsakkoord aan het Lagerhuis, ook wel het parlement, voorgelegd en in stemming gebracht. Het voorstel van Theresa May werd verworpen. Het grootste gedeelte van het Lagerhuis was tegen het akkoord. Op 13 maart 2019 werd de ‘no-deal’ situatie in stemming gebracht. Het Lagerhuis stemde of een ‘no-deal’ situatie, waarbij het VK zonder deal de EU zal verlaten op 29 maart 2019, acceptabel zou zijn. De stemming wees uit dat hoe dan ook geen ‘no-deal’ Brexit zal voorkomen. Niet alleen voor 29 maart 2019. Het betekent een algeheel uitsluitsel van de ‘no-deal’ Brexit. 14 maart 2019 volgde een stemming over of de Brexit van 29 maart 2019 moet worden uitgesteld of niet. Een ruime meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft deze donderdagavond voor een uitstel van de Brexit gestemd.

 

18 maart 2019

Op basis van de stemming over een uitstel van de Brexit wilde Theresa May vóór 20 maart 2019 haar scheidingsakkoord opnieuw in stemming brengen. Zo hoopte ze, na twee eerdere nederlagen, alsnog een meerderheid van de stemmen te krijgen waarmee ze diezelfde week nog naar Brussel kan om een uitstel van de Brexit te vragen. Dit loopt niet helemaal volgens plan. Op maandag 18 maart 2019 geeft John Bercow (Speaker van het Britse Lagerhuis) aan dat de deal niet opnieuw gepresenteerd en in stemming gebracht mag worden, wanneer aan de deal niets wezenlijks is veranderd. Het voorstel wordt daarom niet voor 20 maart 2019 opnieuw in stemming gebracht in het Lagerhuis.

 

20 maart 2019

Op 20 maart 2019 vraagt May in een brief aan de EU-president Donald Tusk om de Brexit uit te stellen tot 30 juni. Daarbij schrijft May dat ze in die periode haar deal nog een keer wil voorleggen aan het Lagerhuis. Dat ze eigenlijk de afgelopen week voordat de EU-leiders bijeen zouden komen haar deal nog een keer in stemming wilde brengen maar dat dat niet meer mogelijk was. Zonder dit verzoek om uitstel zou de Brexit 29 maart 2019 gewoon de EU verlaten. Zonder verdere afspraken over de relatie erna. Een harde Brexit dus.

Brussel benadrukt dat uitstel geen automatisch gegeven is en de EU bij verlenging eerst aan de eigen belangen denken. De 27 lidstaten van de Europese Unie moet unaniem akkoord gaan met het uitstel van de Brexit. Eerder gaf de Commissie aan wel open te staan voor uitstel, mits de Britten met een duidelijk voorstel komen over hoe het dan de komende tijd verder moet.

 

21 maart 2019

May reist naar Brussel voor een EU-top met de overige EU-lidstaten om de kwestie van een kort uitstel te bespreken. Tot 30 juni 2019. Voor dit verzoek heeft ze toestemming nog van alle 27 lidstaten. De Britten kunnen de deadline niet eenzijdig verlengen. De 27 regeringsleiders voerden een lange discussie over het uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, nadat Premier May dat verzoek gisteren had ingediend. De regeringsleiders zijn het volgende overeengekomen:

Het Verenigd Koninkrijk wordt een verlenging tot 22 mei toegekend, mits het Britse parlement in de week van 25 maart alsnog instemt met het terugtredingsakkoord. Lukt het Theresa May niet om het terugtrekkingsakkoord door het Lagerhuis te krijgen, dan zal de Brexit van 29 maart 2019 tot 12 april 2019 worden uitgesteld. Oftewel, 12 april 2019 is de nieuwe Brexit-day. Het Verenigd Koninkrijk heeft dan tot 12 april om:

  • Toch nog het terugtredingsakkoord goed te keuren,
  • per 12 april 2019 de EU te verlaten met een ‘no-deal’ situatie,
  • nog een (langer) uitstel vragen, of
  • helemaal af te zien van de Brexit.

De EU wil dat vóór 12 april 2019 het Verenigd Koninkrijk met een plan B komt. Alleen dan kunnen de EU-leiders akkoord gaan met het uitstel tot 22 mei 2019 van de Brexit. Eigenlijk betekent het dat tot 12 april 2019 toch nog alle opties open blijven. Wanneer het scheidingsakkoord nogmaals wordt afgewezen door het Lagerhuis en het Verenigd Koninkrijk niet met nieuwe ideeën komt vóór 12 april 2019, zal het VK de EU alsnog zonder akkoord op 12 april verlaten. In dit geval treedt de ‘no-deal’ situatie in werking.

 

De kans op een ‘no-deal’ Brexit, oftewel een harde Brexit, is nog steeds aanwezig, zolang het Britse parlement het akkoord niet heeft goedgekeurd. Een voorbereiding op alle mogelijke scenario’s, inclusief een reële kans op een ‘no-deal’ Brexit, is dan ook erg belangrijk.

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}