Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log inDe top 10 veelgestelde vragen over de tarieven voor 2023.

Ieder jaar stellen vervoerders hun tarieven vast voor het komende jaar op basis van de kostenontwikkelingen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van brandstof- en loonkosten. Daarnaast zijn er investeringen nodig om de logistiek te verduurzamen en te voldoen aan de toenemende vraag. Zo wordt er geïnvesteerd in nieuwe sorteercentra, retailpunten en uitbreiding van personeel. Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij een hoop vragen hebt over deze tariefwijzigingen, daarom hebben wij de 10 veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet.

 

 1. Wat zijn de wijzigingen en nieuwe tarieven per 1 januari 2023?
  Een volledig overzicht van alle tarieven voor 2023 vind je in deze hand-out.

 

 1. Waarom worden de tarieven verhoogd per 1 januari 2023?
  Ieder jaar stellen vervoerders hun tarieven vast voor het komende jaar op basis van de kostenontwikkelingen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van brandstof- en loonkosten. Daarnaast zijn er investeringen nodig om de logistiek te verduurzamen en te voldoen aan de toenemende vraag. Zo wordt er geïnvesteerd in nieuwe sorteercentra, retailpunten en uitbreiding van personeel. 

 

 1. Waarom wordt de indexatie dit jaar zo laat bekend gemaakt?
  De NEA-indexatie, waar vervoerders hun tarieven elk jaar op baseren, is dit jaar later bekend gemaakt dan normaal. Hierdoor konden vervoerders ook later pas hun tarieven voor het nieuwe jaar bepalen. 

 

 1. Worden de tarieven alleen verhoogd bij Flespakket of ook bij andere online verzendplatformen?
  De tarieven worden bij alle online verzendplatformen verhoogd. Dit heeft te maken met de jaarlijkse tariefverhoging van alle vervoerders.

 

 1. Worden de tarieven alleen verhoogd bij PostNL of ook bij andere vervoerders?
  De tarieven worden verhoogd bij alle vervoerders. Dit doen zij op basis van de stijging in kosten en de NEA-index.

 

 1. Waar worden de nieuwe tarieven op gebaseerd?
  De nieuwe tarieven worden gebaseerd op de ontwikkelingen in de e-commerce branche het afgelopen jaar, in combinatie met de vastgestelde NEA-index: ook wel de jaarlijkse berekening van de kostenstijging van wegvervoer.Na de grote groeicijfers in de e-commerce branche in 2021, zijn de cijfers in de branche dit jaar gedaald tot het niveau van voor de start van de coronapandemie. De dalende cijfers dit jaar zijn ook toe te rekenen aan de ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen voor de economie, zoals de hoge brandstof- en energieprijzen en inflatie. Al deze ontwikkelingen vormen samen de basis voor de berekening van de NEA-index. Voor 2023 is de NEA-index vastgesteld op 8,7%. In de gehele markt worden aan de hand van de NEA-index en de verwachte stijging in kosten, de tarieven voor het nieuwe jaar bepaald.

 

 1. Waarom wordt er een energietoeslag in rekening gebracht?
  De hoge energie- en brandstofprijzen hebben veel invloed op consumenten en bedrijven. Als gevolg van deze stijging ziet PostNL zich genoodzaakt om per 1 januari 2023 een energietoeslag per pakket in te voeren. Deze energietoeslag bedraagt € 0,12 per pakket en geldt voor alle pakketsoorten.

 

 1. Gaat de energietoeslag ook weer weg als de brandstofprijzen dalen?
  Per 1 januari 2023 rekent PostNL een energietoeslag als gevolg van de hoge energie- en brandstofprijzen. Het is ons niet bekend of deze toeslag weggaat zodra de brandstofprijzen dalen. Het is lastig te voorspellen wat de komende tijd gaat brengen. Wij worden hierover op de hoogte gehouden door PostNL. Zodra wij meer weten, hoor je dit tijdig van ons.

 

 1. Waarom baseert PostNL per 1 januari 2023 de tarieven voor het versturen van EU-zendingen op basis van gewichtsstaffels?
  Het gewicht van een zending heeft veel invloed op het verwerkingsproces. Lichtere pakketten gaan namelijk makkelijker en sneller door het verzendproces dan zwaardere pakketten. Om deze reden baseert PostNL per 1 januari 2023 de tarieven voor het versturen van EU-zendingen op basis van gewichtsstaffels.

 

 1. Hoe wordt de prijs op basis van gewichtsstaffels bepaald, moet ik bij het aanmaken van het label het gewicht opgeven?
  Het tarief van de zending wordt bepaald aan de hand van het gewicht van het pakket. Standaard wordt uitgegaan van een gewicht van 0 – 2 kg. Is jouw pakket zwaarder? Dan dien je dit in te vullen bij het aanmaken van de zending.

 

Tot slot. 

We hopen dat je het antwoord op jouw vraag hebt kunnen vinden en dat je een beter beeld hebt gekregen van de tariefwijzigingen. Bekijk onze hand-out voor een compleet overzicht van alle tarieven en toeslagen. Heb je naar aanleiding van deze mail toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan 6 dagen per week voor je klaar!

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}