Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log inDeze impact heeft de Brexit op jouw webshop per 1 januari 2021.

Op 31 januari 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Vanaf dat moment trad de overgangsperiode in werking. De overgangsperiode loopt tot 31 december 2020 en betekent dat alle EU-wetten en -regels nog voor het Verenigd Koninkrijk gelden. Er is deze periode dan ook nog weinig verandert. Daar gaat per 1 januari 2021 verandering in komen. Vanaf dat moment start de ‘nieuwe relatie’ tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zoals vastgelegd in het Brexit-akkoord. Verstuur jij wel eens pakketten naar het Verenigd Koninkrijk? Dan vertellen we je in deze blog graag wat er voor je verandert en jou te wachten staat.

Pakket versturen naar het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021.

Vanaf 1 januari 2021 bestaat er geen vrij verkeer van goederen en diensten meer tussen landen uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dat moment gelden andere, nieuwe regels afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn en nog gemaakt moeten worden tussen de EU en het VK. Voor het versturen van pakketten naar het Verenigd Koninkrijk zijn er een aantal dingen die in ieder geval gaan veranderen als gevolg van de Brexit. Welke dat zijn, zetten we hieronder op een rijtje:

• Specificaties van een wereldzending.

De Brexit zorgt ervoor dat pakketten die je via Flespakket naar het Verenigd Koninkrijk verstuurt per 1 januari 2021 worden gezien als Wereldzending. Voor Wereldzendingen gelden andere specificaties en regels. Die hebben we hieronder weergegeven.

 

Wereldzending

Gewicht0 – 20 kg
Minimumformaat10 x 10 x 1 cm
Maximum formaat100 x 50 x 50 cm
VerzekeringHandtekening voor ontvangst en verzekering tot inkoopwaarde van € 200,- standaard inbegrepen.
Track & TraceBeschikbaar voor jou en jouw klant.

 

Waar binnen de Europese Unie dezelfde regels gelden voor welke producten je mag versturen, ligt dat bij Wereldzendingen anders. Controleer daarom van te voren wat je wel en niet mag versturen en of de producten die je verstuurt (nog) toegestaan zijn in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

• Wijziging tarief en de berekening ervan.

Voor Wereldzendingen wordt het tarief berekend op basis van een basistarief in combinatie met de kilotoeslag. Voor het Verenigd Koninkrijk betekent dat het volgende:

 

LandBasis*Kilotoeslag
Groot-Brittannië€ 14,55€ 0,95

 

Om te bepalen hoe vaak de kilotoeslag in rekening wordt gebracht wordt gekeken naar het werkelijke gewicht (in kg) en het volumegewicht (in dm3). Welke van de twee het grootste is, bepaalt hoe vaak de kilotoeslag in rekening wordt gebracht. Op deze manier worden zendingen die meer ruimte en/of gewicht innemen tijdens het transport meer belast dan kleinere en/of lichtere zendingen. Hoe het precies werkt, lichten we toe a.d.h.v. onderstaand voorbeeld:

 

Formaat: 40 x 30 x 60 cm
Inhoud: 4 x 3 x 6 dm = 72 dm3
Werkelijk gewicht: 3 kg
Volumegewicht: 72 / 12 = 4,2

 

Het volumegewicht wordt berekend aan de hand van de inhoud (dm3) / 12. In het rekenvoorbeeld wordt daarom 4,2 gebruikt om de kilotoeslag te berekenen. Een gewicht van 5 kg zal worden gehanteerd voor de berekening van de kilotoeslag van deze zending.

 

 

• Douaneformaliteiten.

Wanneer je producten buiten de Europese Unie levert, bestaat geen vrij verkeer van goederen (en diensten) en krijg je te maken met douaneformaliteiten. Dit betekent dat iedere zending naar het Verenigd Koninkrijk via de douane verloopt en voorzien moet zijn van volledig ingevulde douaneformulieren. In deze blog geven we een uitgebreide toelichting over het invullen en de werking van douaneformulieren.

 

 

• Langere overkomstduur.

Een pakket dat de grens van de Europese Unie over gaat loopt via de douane en krijgt te maken met inklaringstijd. Dit verlengt de overkomstduur van een pakket naar het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021.

 

• Veranderingen voor jouw plug-in en de koppeling met Flespakket.

De Brexit heeft impact op de instellingen per webshopsoftware. Het kan zijn dat jij hier zelf actie voor dient te ondernemen, zodat je per ingang van 2021 zonder problemen pakketten kunt (blijven) versturen naar het Verenigd Koninkrijk. In deze blog vertellen we je per plugin of en wat voor actie ondernomen dient te worden om jouw webshop klaar te maken voor de veranderingen die ingaan.

 

• 0% btw tarief voor Wereldzendingen.

Per 1 januari 2021 hanteren wij voor Wereldzendingen een 0% btw tarief.

 

Pakket versturen naar het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021.

Om vanaf 1 januari 2021 gewoon jouw pakketten te kunnen versturen naar het Verenigd Koninkrijk, moet je een paar dingen regelen. We leggen je hieronder stap voor stap uit wat je moet doen.

1. Registreer je bij de Britse belastingdienst.

Voortaan moet je zelf btw afdragen aan de Britse belastingdienst. Dit geldt alleen voor zendingen met een waarde onder de £135, die je naar consumenten in het Verenigd Koninkrijk verstuurt. Behalve btw komen er voor zendingen die meer waard zijn dan £135, mogelijk ook nog invoerrechten en inklaringskosten bij. Daarnaast gaat bij deze zendingen met een waarde van boven de £135 het betalen van belasting iets anders. Voor deze pakketten betaalt de ontvanger alle belastingen (invoer-btw en mogelijk ook invoerrechten en inklaringskosten) aan onze bezorgpartner in het Verenigd Koninkrijk.

 

Let op! Verkoop je alleen B2B en heeft jouw klant een btw-nummer? Dan is de registratie niet nodig.

2. Vraag een EORI-nummer aan bij Britse overheid.

Dat heb je nodig om je goederen aan te kunnen geven bij de Britse douane en te kunnen blijven handelen met het Verenigd Koninkrijk.

 

Let op! Heb je al een douanenummer voor verzendingen buiten de EU? Dan is die niet geldig in het Verenigd Koninkrijk, deze moet je rechtstreeks bij de Britse overheid aanvragen.

3. Regel je retourenbeleid.

Per 1 januari 2021 is geen Europese Retourservice meer beschikbaar via Flespakket voor zendingen naar en van het VK. Vanaf dat moment moeten namelijk ook voor retouren aangifte van de producten worden gedaan bij de douane en (afhankelijk van de waarde) btw worden betaald. Ook kunnen hier weer de inklarings- en handlingskosten bijkomen.

 

Om gedoe te voorkomen, is het mogelijk een ‘artikel 23 vergunning’ aan te vragen voor je retouren. Daarmee geef je de invoer aan in je eigen btw-aangifte en hoef je bij de douane niet per item btw te betalen. Op die manier worden jouw retouren sneller ingeklaard door de douane. Dat geldt voor producten met een waarde tot € 150,-. Voor zendingen boven € 150,- kijken we graag samen naar andere mogelijkheden.

 

Let op! De aanvraag voor een vergunning artikel 23 duurt 8 weken. Daarnaast zijn er ook andere manieren om dit te regelen. Bekijk daarom eerst alle mogelijkheden en bepaal welke voor jou het beste past.

4. Deel vereiste douane-informatie.

Bij alle zendingen naar het Verenigd Koninkrijk moeten per 2021 compleet ingevulde douaneformulieren toegevoegd worden, anders kan de zending niet worden verwerkt. Met het ingevulde douaneformulier geef je extra informatie over de zending. Wanneer je een zending aanmaakt naar het Verenigd Koninkrijk, wordt automatisch het juiste douaneformulier opgeroepen. Om onnodige vertragingen te voorkomen, is het van belang om het douaneformulier zo volledig mogelijk en naar waarheid in te vullen. Ook moet je een HS-code invullen, een code die de Britse douane gebruikt om goederen in te delen en te beoordelen. Jouw code vind je hier. Het douaneformulier is ook meteen jouw verzendlabel en dien je op de zending te plakken. Tot slot is het een officieel document welke leidend is voor eventuele toekomstige onderzoeken bij problemen of claims.

 

 

5. Pas de bezorgbelofte (overkomstduur) aan voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk.

Een zending naar het Verenigd Koninkrijk heeft per 1 januari 2021 een langere overkomstduur dan je gewend bent. Dit heeft ermee te maken dat er geen vrij verkeer van goederen (en diensten) meer bestaat tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en pakketten via de douane verlopen ingeklaard moeten worden. Gemiddeld heeft een zending naar het Verenigd Koninkrijk een overkomstduur van 7 dagen. Daarbij komt dat inklaring 1 tot 4 weken kan duren. Houd hier rekening mee en pas indien nodig jouw bestaande bezorgbelofte over zendingen naar het Verenigd Koninkrijk aan zodat jouw klant op de hoogte hiervan is.

 

 

6. Controleer de werking van jouw (andere) software en systemen voorafgaand aan de Brexit: Doe een check!

Om alles soepel en zoveel mogelijk automatisch te laten verlopen moeten jouw software en systemen klaar zijn om de zendingen naar het Verenigd Koninkrijk op de juiste manier te verwerken. Controleer daarom voor 1 januari 2021 de werking van de (andere) software en systemen waar je gebruik van maakt. Denk daarbij aan:

 

  • De werking van jouw plug-in
  • De koppeling met Flespakket
  • Verzendmethode voor zendingen naar het VK
  • Verzendkosten voor zendingen naar het VK
  • Boekhoudsysteem voor de juiste instellingen omtrent btw etc.

Tot slot.

Na jarenlang onderdeel te zijn geweest van de Europese Unie is de impact van de Brexit onwijs groot. Voor de periode na de Brexit is over nieuwe processen en werkwijzen (ook voor ons) nog veel onduidelijk. Normaal gesproken duurt bijvoorbeeld het inklaren van pakketten bij de douane 1 tot 4 weken. Omdat ook aan nieuwe processen en werkwijzen gewend zal moeten worden, is de verwachting dat dit bij ingang van de Brexit 4 weken zal duren. Houd rekening met zulke scenario’s in het scheppen van verwachtingen richting jouw klanten.

 

We doen alles om jouw pakketten zo goed mogelijk aan de overkant te bezorgen. Heb je vragen over stap 1, 2 of 3? Het Nederlandse Brexitloket en de Belastingdienst beantwoorden ze graag! Neem voor overige vragen gerust contact met ons op. We helpen je graag.

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}