Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log inDit moet je weten over de nieuwe Alcoholwet.

Wat is de Alcoholwet?
De naam van de Drank- en Horecawet wijzigt vanaf 1 juli 2021 naar de Alcoholwet. De belangrijkste wijzigingen hierin zijn: een betere leeftijdscontrole, een verbod op prijsacties en sterk alcoholische drank mag online alleen nog verkocht worden door slijtersbedrijven.

 

Vanaf wanneer gaat de Alcoholwet in?
De Alcoholwet gaat in vanaf 1 juli 2021.

 

Wat verandert er in de Alcoholwet?
Per 1 juli 2021 verandert de Drank- en Horecawet naar de Alcoholwet. Het volgende verandert er in de nieuwe Alcoholwet:

  • Leeftijdscontrole: Bij aankoop wordt er via een actieve handeling van de koper gecontroleerd of de koper 18 jaar of ouder is. De leeftijd moet worden aangevinkt of een geboortedatum invullen wordt verplicht.
  • Meldingsplicht verkoper: De verkoper is verplicht vooraf aan de koper te melden dat er op leeftijd gecontroleerd wordt.
  • Geborgde werkwijze: Als verkoper moet je beschikken over een document met ‘geborgde werkwijze’, waarin onder andere staat hoe je de leeftijdsgrens bewaakt en hoe je ervoor zorgt dat de werkwijze bekend en inzichtelijk is voor werknemers.
  • Sterk alcoholische dranken: Sterk alcoholische dranken mogen alleen verkocht worden door slijtersbedrijven, het slijtersbedrijf mag geen andere bedrijfsactiviteiten uitvoeren die niet bij een slijtersbedrijf horen.
  • Prijsacties: Er komt een verbod op een bepaald soort prijsacties. Verkooppunten mogen niet meer alcoholhoudende drank aanbieden waarbij de indruk wordt gewekt dat er meer dan 25 procent korting wordt gegeven.

 

Hoe wordt de Leeftijdscheck 18+ uitgevoerd?
Je geeft een bestelling aan ons door waarvoor je een Leeftijdscheck 18+ wil laten uitvoeren. De PostNL bezorger controleert vervolgens de leeftijd van de ontvanger aan de deur. De bezorger controleert de leeftijd op basis van het legitimatiebewijs van de ontvanger. Hij geeft het pakket alleen mee als de ontvanger voldoet aan de leeftijdseis.

 

Hoe wordt de Leeftijdscheck 18+ vastgelegd door de bezorger?
De Leeftijdscheck 18+ wordt in de handscanner van de bezorger vastgelegd. De controle wordt uitgevoerd op basis van het legitimatiebewijs van de ontvanger.

 

Wat gebeurt er als de Leeftijdscheck 18+ niet is gelukt?
Is de Leeftijdscheck 18+ niet gelukt omdat de ontvanger niet thuis was, of omdat de bezorger zijn leeftijd niet kon controleren? Dan neemt de bezorger het pakket weer mee terug. De zending wordt naar een PostNL locatie in de buurt gebracht, waar de ontvanger het binnen 1 week kan ophalen met een geldig legitimatiebewijs. Komt niemand het pakket ophalen? Dan wordt de zending retour verzonden. Blijkt de geadresseerde iemand jonger dan 18 jaar te zijn dan wordt ook in dit geval het pakket retour verzonden.

 

Kan de Leeftijdscheck 18+ gedaan worden als het pakket bij de buren wordt geleverd?
Nee, het is niet mogelijk het pakket bij de buren af te laten leveren wanneer er een Leeftijdscheck 18+ gedaan moet worden. Is de Leeftijdscheck 18+ niet gelukt omdat de ontvanger niet thuis was, dan neemt de bezorger het pakket weer mee terug. De zending wordt naar een PostNL locatie in de buurt gebracht, waar de ontvanger het binnen 1 week kan ophalen met een geldig legitimatiebewijs. Komt niemand het pakket ophalen? Dan wordt de zending retour verzonden.

 

Kan mijn pakket afgeleverd worden wanneer ik neerzettoestemming heb gegeven maar er een Leeftijdscheck 18+ gedaan moet worden?
Nee, het is niet mogelijk een neerzettoestemming te geven wanneer er een Leeftijdscheck 18+ gedaan moet worden. De ontvanger dient aanwezig te zijn bij bezorging zodat de Leeftijdscheck 18+ door de bezorger kan worden uitgevoerd.

 

Wanneer ik een relatiegeschenk verstuur, kan de Leeftijdscheck 18+ dan uitgevoerd worden?
Ja, dat kan. Het pakket wordt dan bij de ontvanger afgeleverd. De ontvanger dient in dat geval 18 jaar of ouder te zijn.

 

Is de Leeftijdscheck 18+ automatisch toe te voegen of te integreren?
Ja, in de meeste gevallen kan dat. Dit is echter afhankelijk per plugin. In de backoffice van Flespakket kun je deze optie als standaard verzendoptie instellen. Ga naar account instellingen, klik op zendingen en kies de Leeftijdscheck 18+ als standaard verzendoptie.

 

Blijft de prijs voor de Leeftijdscheck 18+ hetzelfde nu de Alcoholwet per 1 juli 2021 nieuwe verplichtingen met zich meebrengt?
Ja, de prijs blijft voor nu hetzelfde. Het is mogelijk dat de prijs in de toekomst gewijzigd wordt. 

 

Wat kan ik doen als de Leeftijdscheck 18+ (nog) niet ondersteund wordt in de plugin?
In sommige plug-ins –zoals bijvoorbeeld de plugin van Mijnwebwinkel– kun je een zending als concept exporteren naar de backoffice van Flespakket. Dat wil zeggen dat de zending is aangemaakt maar er nog geen barcode gegenereerd is. Als die optie ondersteund wordt door de plugin kun je in de backoffice de zending aanpassen en printen met Leeftijdscheck 18+. Als deze optie niet beschikbaar is kun je terugvallen op de Chrome extensie. Als je in de backoffice Leeftijdscheck 18+ als standaard verzendoptie ingesteld hebt, worden zendingen via de Chrome extensie ook automatisch zo verwerkt. 

 

Wat gebeurt er als de bezorger het pakket toch heeft geleverd aan een minderjarige?
De kans dat dit gebeurt is erg klein. Mocht dit toch voorkomen dan kunnen we de meerkosten van € 1,55 vergoeden voor de klant. Daarnaast dien je een klacht in bij PostNL over de bezorger.

 

Is het mogelijk om de 18+ check samen met de ochtend/avondlevering toe te voegen?
Nee, dit is niet mogelijk. Een Leeftijdscheck 18+ is alleen mogelijk op reguliere zendingen. 

 

 

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}