Heb je vragen over Flespakket? Bel ons gerust: 023 30 31 818  

Al klant?  Log inBrexit: De gevolgen voor het versturen van pakketten naar het Verenigd Koninkrijk

Brexit Update!

De Brexit onderhandelingen zijn nog in volle gang! In de afgelopen weken is dan ook het een en ander veranderd in de Brexit planning. In onze nieuwe Brexit blog lees je er alles over.

 

Houd bij het lezen van deze blog rekening met een veranderde stand van zaken. Wanneer we spreken van een harde of zachte Brexit is niet veranderd. Zo ook niet welke veranderingen we kunnen verwachten wanneer je verstuurt naar het Verenigd Koninkrijk. Wel zijn aanpassingen doorgevoerd in de data waarop het VK de EU zal verlaten. Daarover lees je meer in onze laatste blogHet Verenigd Koninkrijk, bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, zal 29 op 30 maart 2019 de Europese Unie verlaten. Ook wel de Brexit. De gunstige voorwaarden die bij de handel tussen EU-landen onderling gelden, zijn straks niet meer van toepassing op de handel tussen EU-landen en het VK. Dit zijn bijvoorbeeld voorwaarden op het gebied van bezorgtijden, aanlevervoorwaarden, douaneformaliteiten en tarieven.

Brexit

Hoe de handelsrelatie tussen het VK en de Europese Unie er verder vanaf dat moment uit zal zien, is nog niet bekend. Mocht hierover voor 29 maart 2019 een akkoord worden bereikt, ook wel de zachte Brexit genoemd, dan zal een overgangsfase in werking treden. In deze overgangsfase nemen beide partijen de tijd om over de nieuwe relatie te onderhandelen en blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. De overgangsfase duurt tot en met 31 december 2020. Mocht voor 29 maart 2019 geen akkoord worden bereikt, dan zal de ‘no-deal’ situatie, ook wel de harde Brexit, in werking treden. Dit betekent dat het VK de Europese Unie verlaat zonder verdere handelsafspraken. Er zal dan ook geen overgangsperiode plaatsvinden en met ingang van de Brexit zal het VK behandeld worden als een zogenaamd ‘derde land’. Dit betekent dat de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zullen gelden. Dit zijn regels over douanetarieven en -formaliteiten die gelden voor het in- en uitvoeren van goederen naar landen waar geen aanvullende afspraken mee zijn gemaakt.

 

Op dit moment is nog geen akkoord bereikt tussen beide partijen en omdat het niet lang meer duurt voordat het 29 maart 2019 is, bereiden wij ons voor op een harde Brexit. Daarbij proberen wij ook jou zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo lopen we minder risico om voor verrassingen te komen te staan. Deze blog zal dan ook constant worden geüpdatet wanneer meer bekend wordt over op dit moment onduidelijke zaken.

 

Welke situatie ook in werking zal treden, de Brexit heeft gevolgen voor iedereen die post en pakketten met goederen verstuurt naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk. Bereid je daarom goed voor. Een advies is dan ook om de Brexit Impact Scan te doen om alvast een beeld te krijgen waar je allemaal mee te maken kunt krijgen. Zeker wanneer je al zaken doet met het Verenigd Koninkrijk.

 

Flespakket x Brexit

Alleen als we op het scenario van een harde Brexit rekenen, bereiden we ons tot het maximale voor. Deze voorbereiding houdt in dat wij, wanneer dat bij ons in handen ligt, al onze proces- en systeem gerelateerde zaken aanpassen zodat het versturen van post en pakketten met goederen naar het VK voortaan als NON EU-land zendingen zullen worden verwerkt.

 

Wat verandert de Brexit voor jou?

Om je een compleet beeld te geven van wat je kunt verwachten na de Brexit wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk verstuurt, bieden we je een overzicht van de verwachte veranderingen. Er vanuit gaande dat een harde Brexit per 29 maart 2019 in werking zal treden:

 

 1. Douaneformaliteiten van het leveren van goederen buiten de Europese Unie: 

  Wanneer je goederen buiten de Europese Unie levert, bestaat geen vrij verkeer van goederen (en diensten) en krijg je te maken met douaneformaliteiten. Voor iedere zending zijn in dit geval volledig ingevulde douaneformulieren vereist. Houd er vast rekening mee dat tarieven, controles, overkomstduur en additionele toeslagen als gevolg van de douane afhandeling kunnen veranderen. Lees hier hoe je gemakkelijk kan voldoen aan deze eisen bij het versturen naar een land buiten de Europese Unie. Houd er vast rekening mee dat tarieven, controles, overkomstduur en additionele toeslagen als gevolg van de douane afhandeling kunnen veranderen.

 2. Aangifte van export: 

  Normaliter dien je met een aangifte ten uitvoer aan de Nederlandse Douane te laten weten dat je goederen exporteert naar een land buiten de EU. Hiervoor heb je een EORI-nummer nodig. Indien je verstuurt met Flespakket, en daarmee PostNL, heb je geen EORI-nummer nodig.

 3. 0% BTW tarief gebruiken: 

  Wanneer je jouw producten naar een land buiten de Europese Unie zult gaan versturen zal de aangifte van BTW veranderen. Bij de export van goederen naar een NON-EU land gelden namelijk andere BTW-regels en -procedures. Zo dien je in dit geval het 0% BTW-tarief te gebruiken. Je dient ook met jouw administratie aan te kunnen tonen dat je terecht het 0%-tarief hebt toegepast. Voor een uitgebreide uitleg kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

 4. Exportdocumenten opvragen en opmaken: 

  Op dit moment is het nog niet bekend welke exportdocumenten in de toekomst nodig zijn in de handel van de Europese Unie met het VK. Wanneer hier op termijn meer duidelijk over wordt kan je de Market Access Database van de EU gebruiken om te zien welke documenten je nodig zult hebben. Vervolgens zijn de exportdocumenten aan te vragen via de Nederlandse Kamer van Koophandel. Bijvoorbeeld ATA-carnet, Certificaat van Origin (Certificate of Origin) of EUR.1 / EUR-MED.

 5. Invoertarieven en overige heffingen: 

  Wanneer de EU en het VK voor 29 maart 2019 niet tot een akkoord komen en hierdoor geen specifieke afspraken zijn gemaakt over invoertarieven en overige heffingen zullen na de Brexit hiervoor de Wereldhandelsorganisatie (WTO)-regels gaan gelden. Deze WTO-importtarieven van het VK zijn (nog) niet bekend, maar zullen waarschijnlijk op gelijke hoogte worden vastgesteld als de huidige WTO-invoertarieven van de EU. Hierdoor kunnen tarieven van invoerrechten en heffingen van het Verenigd Koninkrijk naar de EU erg hoog worden.

 6. Producteisen zijn aan verandering onderhevig: 

  Wanneer je exporteert naar buiten de Europese Unie kunnen aanpassingen van jouw product, productverpakking, gebruiksaanwijzingen en etiketten nodig zijn. Het is nog niet duidelijk of en hoe de producteisen van het Verenigd Koninkrijk zullen veranderen. Indien hier meer over duidelijk wordt dien je (opnieuw) na te gaan of jouw product geschikt is voor de exportmarkt.

 7. Lokale wetgeving: 

  Bij het exporteren van goederen naar een land buiten de EU dien je na te gaan of in het exportland andere wetten en regels zijn waar je aan dient te voldoen. Het is goed om na te gaan of na de Brexit andere wetten en regels zijn waar je je aan dient te houden. Wanneer hier meer over bekend is kun je de wetten en regels vinden via RVO.nl.

 8. Overkomstduur kan veranderen: 

  De Brexit zal zorgen voor een uitbreiding van het takenpakket van de douane. Door deze toekomstige veranderingen in handelsprocedures en douaneafhandeling, simpelweg omdat vervoerders na de Brexit de grens van de EU over moeten, dien je rekening te houden met een langere overkomstduur van het versturen van jouw producten naar het Verenigd Koninkrijk. Zeker wanneer het VK hier niet op tijd en goed op is voorbereid met bijvoorbeeld genoeg personeel of een duidelijke werkwijze.

 9. Impact op de tarieven: 

  Over de daadwerkelijke impact van de Brexit op de tarieven is nog niets specifiek bekend. Zodra wij hier meer over weten, zullen wij dit direct communiceren. Houd er vast rekening mee dat tarieven, controles, overkomstduur en additionele toeslagen als gevolg van de Brexit kunnen veranderen.

 10. Eventuele extra inspecties: 

  Het is mogelijk dat extra inspecties worden ingesteld wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra inspecties op bijvoorbeeld dierlijke en plantaardige producten.

 11. Technische veranderingen voor jouw webshop: 

  De Brexit heeft impact op zowel het systeem van Flespakket als de verschillende integraties met de beschikbare plugins. Wat voor effect dit op jouw werkwijze en/of jouw koppeling met jouw webshop heeft, vertellen we je graag in onze blog met technische updates. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat wij de processen aan onze kant aan het aanpassen zijn om zendingen naar het VK als een NON-EU land te kunnen verwerken.

 

Tot zo ver de belangrijkste veranderingen voor jou als webshop voor wanneer de Brexit in zal gaan. Houd er daarbij rekening mee dat de ingang van alle veranderingen volledig samenhangt met een harde of zachte Brexit. Oftewel, of de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord komen voor 29 maart 2019. We updaten deze blog wanneer meer informatie bekend wordt en/of verandert. Houd deze blog daarom in de gaten voor de laatste updates.

 

Meer weten?

Mocht je geïnteresseerd zijn en/of meer willen weten over de Brexit of Flespakket, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

{"text":{"available_text":"nu open","not_available_text":"nu dicht"},"days":[{"from":"","till":""},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"09:00","till":"17:30"},{"from":"","till":""}]}